19 juni 2018 was de finale van het project VeluwezOOOm got Talent in het Rhedense gemeentehuis in De Steeg. VeluwezOOOm is een samenwerking van Ondernemers, Onderwijs en Overheid (de drie O’s) en ondersteunt leerlingen en studenten om een ondernemend sociaal project in gang te zetten, een eigen onderneming te starten en/of zich als zzp-er te vestigen. Loek Withaar heeft met zijn onderneming, Take a Loek Videoproducties, de finale gewonnen.

De jury vond dat Loek, leerling van Titus Brandsma (Arentheem College), de beste ideeën had voor een eigen videoproductie onderneming. Hij won een cheque van 250 euro voor de verdere uitwerking van zijn plannen.

Feestelijke afsluiting van een bijzonder traject
De leerlingen en studenten (de pitchers) presenteerden vol vuur hun bevlogen plannen aan de jury. Die varieerden van een app voor kledingadvies tot een hoveniersbedrijf en van een juridisch adviesbureau tot een outdoor activiteitenbedrijf. Onder de deelnemers zaten drie studenten van het Astrum College in Velp. Zij zien het traject als ‘erg waardevol’. “Dit was superleuk en erg waardevol”, zeggen Christian Ta, Tablo Rafik en Marouan Moussi na afloop van de Dragon’s Den in het gemeentehuis van Rheden. Tablo: “Het was een feestelijke afsluiting van een bijzonder traject waarin we ontzettend veel hebben gedaan en geleerd.” Tablo Rafik haalde met haar idee ‘Jong Juridisch Advies’ de laatste selectieronde. Zij was een van de vijf finalisten die een aantal extra vragen van de jury moesten beantwoorden.

De jury, bestaande uit wethouder Ronald Haverkamp van de gemeente Rheden, ondernemer Erwin Coolen, Ruud Peters, directeur Astrum College, Peter van Dongen, lid van het college van bestuur Van Hal Larenstein en Henk Herkink van de KvK. De jury trok zich na de eerste ronde terug voor de uiteindelijke beslissing. Zij beoordeelden de deelnemers op onder meer de presentatie, creativiteit en levensvatbaarheid van de plannen/onderneming.

Tablo, Christian en Marouan vinden de afgelopen zestien bijeenkomsten vooral goed door de inbreng van de andere partijen, de ondernemers en overheid. Marouan: “We hebben hier erg veel van geleerd. Elke week was er een sessie met een gastspreker. Het is goed om het verhaal van een ervaringsdeskundige te horen.”

Ruud Peters, namens het Astrum College lid van de stuurgroep van het project, is erg enthousiast over het eindresultaat van VeluwezOOOm got Talent. “Ik zie hier zoveel enthousiasme, dit moet een vervolg krijgen. Wat dat wordt, moeten we nog bekijken. We gaan in ieder geval aan de slag met een nieuwe groep talentvolle studenten. Wat ik extra mooi vind, is dat het initiatief om verder te gaan van de gemeente en ondernemers komt en dit keer niet vanuit het onderwijs.”

Studenten aan de slag met ondernemerschap
VeluwezOOOm got Talent is een van de projecten van de onlangs opgerichte Triple Helix in de gemeente Rheden. Triple Helix is een samenwerkingsverband van overheid, de gemeente Rheden, ondernemers en enkele onderwijsinstellingen in de gemeente. Zestien studenten van zes scholen in de gemeente Rheden begonnen in februari met het project. In zestien bijeenkomsten werkten zij aan een (zelf gekozen) project voor een goed doel of een eigen onderneming. Daarbij werden geholpen door de gemeente Rheden en lokale ondernemers die gastlessen gaven. De module werd dinsdag 19 juni jl. afgesloten met een zogenaamde Dragon’s Den, waarbij alle deelnemers in twee minuten zijn/haar project of onderneming kon presenteren aan een jury.

Social Entrepreneur VeluwezOOOm 2018
Het Social Entrepreneur VeluwezOOOM 2018 is een initiatief uit de Triple-Helix. VeluwezOOOm is een samenwerking van Ondernemers, Onderwijs en Overheid (3 O’s).
Ze werken samen aan projecten in een eigen dynamiek en aanpak. Passend bij de schaal van gemeente Rheden. VeluwezOOOm ondersteunt leerlingen en studenten om een ondernemend sociaal project in gang te zetten, een eigen onderneming te starten en/of zich als zzp-er te vestigen. Leerlingen en studenten krijgen de kans om in beeld te komen bij onderneming, bedrijf, instituut en omwonenden.